Maizes cepšanas konkurss

Rīgā notiks maizes cepšanas konkurss topošajiem pārtikas nozares speciālistiem

Ceturtdien, 2. decembrī, trešo reizi notiks profesionālās meistarības konkurss “Jaunais Maiznieks 2020/2021”, šoreiz maizniekmeistara, SIA “Lāči” saimnieka Normunda Skauģa virsvadībā, informē Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas (LPUF) projektu vadītāja Ilze Zuimača.

“Profesionālajās skolās Latvijā ir jāturpina gatavot speciālistus, kas arī nākotnē ceps maizi. Jaunie meistari būs tie, kuri izkops un saglabās mūsu maizes cepšanas tradīcijas, ies līdzi laikam un veidos maizi  ar pievienotu vērtību, radīs jaunas garšas un daudzpusīgāku pielietojumu, kā to pieprasa šodienas patērētājs. Tādēļ ar patiesu interesi vēlos redzēt un novērtēt jauniešu sniegumu,” norāda konkursa žūrijas priekšsēdētājs Normunds Skauģis.

Konkursa mērķis ir saglabāt un popularizēt maiznieka profesiju, kā arī veicināt audzēkņu profesionālās iemaņas un radošo domāšanu inovāciju virzienā. Šā gada uzdevums jaunajiem maizniekiem būs pagatavot un izcept maizi ar pievienotu uzturvērtību, izmantojot dažādu veidu miltus un piedevas.

“Mūsdienu skrējienā cilvēki nereti izvēlas ēst ātro ēdinātāju gatavoto pārtiku, picas, burgerus, taču mums ir svarīgi saglabāt Latvijas maizes cepšanas tradīcijas un maiznieku meistarību, jo mūsu maize ir īpaša. Arī burgeram ir nepieciešama laba maize. Ar šo konkursu vēlamies atgādināt par maiznieka profesiju, kas ir viens no tradicionālajiem arodiem, kas prasa lielu rūpību, pacietību un centību,” norāda LPUF padomes priekšsēdētāja Ināra Šure.

Latvijas Maiznieku biedrības izpilddirektore Gunta Duka stāsta, ka šādi konkursi jaunajiem maizniekiem rada sacensību garu un iespēju pārbaudīt savas prasmes un iemaņas. Vienlaikus tā ir iespēja celt jauniešu kvalifikāciju un veicināt profesijas un skolu atpazīstamību Latvijā. “Ieliekot maizes klaipu savā iepirkumu grozā, daudzi nemaz neaizdomājas, kāds darbs ieguldīts, lai maizes kukulīti pagatavotu. Maiznieku darba laiks var būt gan agri no rīta, gan pat naktīs, lai pircēji ik dienas saņemtu svaigi ceptu maizi,” atzīme G. Duka.

Konkursā piedalīsies profesionālās izglītības iestāžu audzēkņi vecumā no 17 līdz 23 gadiem. Šogad tajā startēs astoņi topošie konditori, pavāri un maiznieki no Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikuma (RTRIT), RTRIT Preiļu filiāles, Valmieras tehnikuma, kā arī Ogres tehnikuma un Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma tehnikuma.

Konkursa uzvarētājs iegūs titulu “Jaunais Maiznieks 2020/21” – šoreiz par divu gadu periodu, un naudas balvu. Visi konkursa dalībnieki saņems LMB maizes ražošanas uzņēmumu AS “Rīgas dzirnavnieks” un SIA “Gemoss” specbalvas.

Konkurss “Jaunais Maiznieks 2020/2021” notiks 2. decembrī – Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikumā Nīcgales ielā 26.

Kopā ar žūrijas priekšsēdētāju Normundu Skauģi konkursantus vērtēs SIA “Saldus maiznieks” ražošanas vadītājs Toms Blumbergs un SIA “Lanordija”(“Orkla” grupa) jaunu produktu attīstības vadītāja Baltijā Iveta Sokolova.

Konkursu organizē Pārtikas produktu kvalitātes klasteris un Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācija sadarbībā ar Latvijas Maiznieku biedrību (LMB), Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikumu. Ar zīmola “Hercogs” izejvielām  konkursu atbalstīs AS “Rīgas dzirnavnieks”. Konkursu līdzfinansē Eiropas Reģionālās attīstības fonds un Eiropas Savienība.

 

Papildu informācija:

Ilze Zuimača,

LPUF projektu vadītāja

Tālrunis: 25936659

E-pasts: ilze.zuimaca@lpuf.lv